Dag een
Het is warm en we gaan de tweede deel van de middag de oude stad verkennen, prachtige vrij nauwe straatjes, de gehele oude stad is auto vrij.
In de avond gaan we opnieuw naar de rivier en vinden het in de Lonely Planet aangegeven restaurant Hoi An Hai San seafood restaurant, dat enerzijds de Vietnamese keuken volgt en anderzijds een klein beetje in touch blijft met Zweden, want de eigenaar is een Zweed, die hier inmiddels al allang is. We nemen een zeer goede seafood dish. Alles is de vorige nacht cq vanochtend gevangen. Uitstekend met een lekkere fles droge witte wijn. Wat lekker zo vers. Deze eerste dag is ons goed bevallen we vallen als blokken in slaap.
Dag twee
Het plan is om de rondwandeling door de oude stad te gaan doen, maar het regent net te veel cq af en toe veelste veel. Dit is pas de derde keer deze vakantie dat we even het plan om moeten iets moeten bijstellen. We gaan gelijk aan de weblog gaan werken en zorgen dat we weer bij komen.
Eind ochtend is het weer redelijk droog en dus op pad. Nog even snel geluncht bij de uitbating net op de hoek van de oude stad waar we steeds langskomen als we die in lopen. De wandeling begint bij de Phac Hat Pagoda die nog actief in bedrijf is. Het is een moderne pagode met een heel helder betegeld vooraanzicht.
Het plan is om de rondwandeling door de oude stad te gaan doen, maar het regent net te veel cq af en toe veelste veel. Dit is pas de derde keer deze vakantie dat we even het plan om moeten iets moeten bijstellen. We gaan gelijk aan de weblog gaan werken en zorgen dat we weer bij komen.
Eind ochtend is het weer redelijk droog en dus op pad. Nog even snel geluncht bij de uitbating net op de hoek van de oude stad waar we steeds langskomen als we die in lopen. De wandeling begint bij de Phac Hat Pagoda die nog actief in bedrijf is. Het is een moderne pagode met een heel helder betegeld vooraanzicht.
Beide kapellen worden aktief bezocht. De laatste heeft een heel mooie vorm van wierook branden, Uit een doos wordt een wiel van wierook draad aan de kern omhoog getild en aan het plafond opgehangen. De hele wierook hangt als een spiraal naar beneden en wordt aan het uiteinde aangestoken. Tevens wordt er een naamkaartje en een wens bij gehangen en dan maar hopen dat de voorouders hun zegen aan het project of wat dan ook geven. Het wiel is ca 60 cm in diameter.
Wellicht goed te vermelden dat de meeste Chinezen die hier wonen inmiddels zodanig zijn geïntegreerd dat zij ook thuis Vietnamees met elkaar spreken en waar Chines de tweede taal is geworden.
Daarna bezoeken we de assembly hall van de Fujian Chinese congregatie; ook nog steeds aktief. Uit dit alles blijkt dat de Chinezen in Hoi An al heel lang een belangrijke rol spelen en dat Hoi An inderdaad die belangrijke havenplaats was.
Tegen het einde van de dag gaat het weer regenen, Geer laat zich nog wat broeken aan meten en we gaan naar het hotel om even te relaxen. Begin avond weer naar het water front en bij een ander restaurant eten we weer goede visgerschten op weer een andere Hoi An stijl gemaakt. Met name een soort oester in een heel dun bladerdeeg gekookt, met een voortreffelijk sausje komt heel goed uit de verf.
Dag drie
Even dreigt er regen maar dat is snel voorbij. Fietsen gehuurd en naar buiten de rijstvelden in. Prachtig, het doet ons beiden ineens heel sterk aan Bangladesh denken. De velden zijn vlak zoals onze weilanden in het westen onderbroken met af en toe was bossage waar een boerderij in dit geval een klein dorp is. Het doet Geer aan de Krimpenerwaard denken en omdat het 5 augustus is aan de verjaardag van Opa Goudriaan waar altijd alle kinderen en kleinkinderen op 5 augustus naar Ouderkerk kwamen. Het zou zijn 122e verjaardag zijn geweest vertelt broer Frans per email.
Eind middag zijn we weer terug. We willen nog even door rijden naar het strand, maar heel donkere wolken komen aandrijven. We keren om en rijden terug naar het hotel. Na 15 minuten barst een groot onweer los, het hoost naar beneden. Blij dat we omdraaiden.
Later is het weer droog en gaan we weer naar het water front. We eten weer voortreffelijk op een balkon op de eerste verdieping: weder om visgerechten met lekkere droge wijn. De Fransen hebben het de Vietnamezen wel goed geleerd.
Dag vier
Gisteren dachten we nog een moter of scooter te huren om naar My Son te gaan, het tempel complex uit de 8e tot 10e eeuw van het Champa Keizerrijk dat zich uitstrekte van India tot Vietnam. Blijkt dat er geen enkele verzekering op zo’n ding te verkrijgen is. We durven het zonder verzekering niet aan, ook al zeggen de verhuurders: “als u kalm rijdt gebeurt er niets”.
We lopen terug naar het hotel en nemen een taxi naar het complex 40 km westelijk van Hoi An.
Het landschap is weer mooi,in het begin het eerste stuk van gisteren, daarna nieuw en we komen langzaam in wat meer heuvelachtig terrein. Wat opvalt zijn af en toe heel mooie graven die midden in het land liggen.
We lopen weg bij het hotel en gaan nog met een grote boog naar de markt in de oude stad waar we nog niet zijn geweest. Aan de waterkant vooral veel vis afslag. Verder landinwaarts allerlei zaken. We vinden ook de mie voor de reis naar Ho Chi Minh City. Die markten blijven we leuk vinden met die geuren, die geluiden, de kleuren die je ziet en de mensen die je om je heen voelt.
Natuurlijk gaan we aan het waterfront weer eten, weer een ander visgerecht met weer een droge witte Vietnamese wijn.
Dag vijf
Wekker gezet, ontbeten in ons restaurant, afrekenen ....
No comments:
Post a Comment