Saturday, August 4, 2007

Deel 30: etappe 15, Shanghai - Nanning, 0724 - 0725

We vertrekken om 17:00 uur, dit keer weer een hardsleeper. De wagon is van een vroegere jaargang, deze hardsleeper heeft geen deuren bij de coupés, het geroezemoes uit al de andere coupés is veel meer te horen. Verder spreekt niemand in onze coupés engels, maar met handen en voeten gaat eea prima. De onderste bedden worden in genomen door een koppel met familie lid (?), groepje van drie. De andere middenplaats door een meisje dat direct gaat slapen. En Geer en Kees op de twee bovenste bedden. We merken dat je in deze verhouding meer aangewezen bent op de klapstoeltjes in het gangpad. De onderste banken worden door het drietal gebruikt en heel vaak in horizontale houding. En dat zijn tenslotte hun banken.
Later dient een meisje van 19 jaar uit een naburige coupé zich aan om te vertalen. Zij is samen met haar moeder op weg naar een stadje, ca vier uur voor Nanning om grootmoeder te bezoeken. Zij heeft net haar eindexamen gehaald en mag waarschijnlijk in Shanghai aan de Fudan University Engels en Journalisme gaan studeren. Haar moeder is arts in de chinese medische gebruiken; veel kruiden vertelt zij en ook acupunctuur. Haar moeder had ze naar ons toegestuurd om haar engels te oefenen. Zij heeft veel vragen over NL en wij veel over China: het pensioen syteem, vrouwen gaan met 55 jaar met pensioen en mannen met 60 jaar, maar het pensioen is laag en eigenlijk kun je er niet helemaal van leven. Ook hier is het wijs je bij te verzekeren, hetgeen haar moeder en vader hebben gedaan. Vader werkt als dounaneman in Nanning. Over het schoolsysteem en hoe belangrijk het contact met de grootouders is, etc. Buiten zien we de rijstvelden, het is nat geweest en dat is hier en daar duidelijk te zien. De avond valt snel in. De volgende ochtend zijn we reeds in de buurt van Guilin, daarzijn we drie jaar geleden geweest en toen waren we verbaasd over de kalkrotsen die als het ware ineens boven de rijstvelden uitsteken.
Het doet onze gedachten gaan naar de plaatjes die we gezien hebben vanHalong Bay in Vietnam,waar je diezelfde soort rotsen ineens uit het water ziet oprijzen. Kennelijk heeft op beide plaatsen hetzelfde geologische proces zich milljoenen jaren geleden afgespeeld. Rijst velden zijn al gemaaid, op sommigestaan nog de schoven. Dichter naar Nanning toe wordt het landschap weer vlakker, maar toch blijft gelden dat bijna iedere vierkante meter is ontgonnen. We komen rond negen uur ’s avonds in Nanning aan.

No comments: