Saturday, July 14, 2007

Deel 23: Xining 0704 – 0706

Twee dagen in Xining, een plaats waar we voor deze reis nog nooit van hadden gehoord. Voor Chinese begrippen een klein stadje: toch meer dan een miljoen inwoners. De stad is in de lengte gebouwd, oost - west. Langgerekt, omdat het in een smalle strook tussend de bergen ligt. Het ligt aan de rand van het Tibetaanse plateau op 2370 meter en maakte vroeger deel van Tibet uit. Het is nu de hoofdstad van de op een na meest westelijke provincie van China Qinghai.

We hebben Xining als plaats uitgekozen omdat daar de geboorte- en begraafplaats is van de grote Tsongkhapa, de stichter van de Gelugpa school, van het Yellow-hat Boeddhisme, waartoe de Dalai Lama behoort, één van de drie grote figuren van Tibet. Na zoveel kloosters mocht dit niet in de rij ontbreken.
De volgende dag rijden we met een taxi een half uurtje en dan zijn we in het dorp Ta’er Si, 27 km zuid oostelijk van Xining waar het Kumbum klooster staat.
Het is een groot complex, met wel tien of vijftien tempels achter elkaar. De belangrijkste zijn de tempel van Tsongkhapa en vlak daar in de buurt de Grote Hal van de Gouden Tegels. Beide zijn aan Tsongkhapa gewijd. De eerste, een vrij bescheiden tempel, is ter nagedachtenis van de geboorte van Tsongkhapa. Een mooie beeld van hem is centraal aanwezig.
De hoofdtempel, ca 20 meter verderop is een tempel met een prachtig gouden dak. Dit is het centrum van het klooster. Het verhaal is dat in het midden van de tempel een boom (budhi tree) groeide als gevolg van de rode nectars die in de aarde dropen toen zijn navelstreng met zijn moeder werd verbroken (when the mother’s unbillical cord was cut). Zijn moeder heeft toen ter ere van haar zoon de tempel laten bouwen. Daar is hij ook later begraven: we zien een stupa van 11 meter hoog, met een zilveren top (high silver shelled stupa), met weer veel edelstenen. Luxe, maarwat minder dan in de Potala in Lhasa. Voor deze tempel wordt heel veel gebeden, weer languit op de grond, sommige waren reeds bezig als we aankomen en gaan nog steeds door als we al weer weg gaan.
Verder zijn er de Grote Verzamelhal, de tempel van de 3 grote Bodhisatvas, de Long Life tempel, de Sakyamuni tempel, de tempel die als medicinale afdeling dient, het oude monnikenhuis van de Kumbum tempel, het taditionele drukhuis van de Kumbum. En tot slot aan het eind van de rij tempels, klimmen we een tachtig meter omhoog naar de Residentie van “De Grote Vijfde”.
Het klooster in Ta’er Si is het grootste en mooiste buiten het huidige Tibet.
De dag hiervoor genieten we in Xining vooral van de overdekte markt, waar meer dan 3000 stalletjes zijn, veel met etenswaren die ter plaatse bereid worden. Ook worden de alle dieren levend aangeboden, de kippen en de eenden, maar ook duiven, konijnen en ganzen. Een levend dier hier in de sub-tropen is nog steeds de beste koelkast.



We lopen ook door de drukke winkelstraat met eindeloos veel klerenwinkels. Voor Geer die nog een topje wil kopen voor de warme streken waar we nu heen gaan, geen schijn van kans. Los van de niet zo aantrekkelijke modellen met veel roesjes en andere poespas, zijn er alleen heel kleine maten.
In een deel van de winkelstraat is de stroom uitgevallen, kennelijk voor iets langer, want er staan overal puffende generatoren te draaien, de honda zoals in Eau Vive komt regelmatig voor.
In die straat is ook de Grote Moskee, een prachtig mengsel van Arabische invloeden en de Chinese stijl, waarbij de chinese stijl toch dominant blijft. Ook de binnenkant van de moskee is in het typische rood-oranje tinten van China uitgevoerd. Dit is de op drie na grootste moskee in noord-west China. De moslins zijn hier gekomen tijdens de grote expansie en via de noordelijke zijde route.
We gaan ook nog naar de kapper, een happening apart, knippen alleen kan niet. Voor 25 yuan (=2,5 Euro) worden we voor en na het knippen op een bank gelegd om het haar te wassen. Daarbij wordt de hoofdhuid aangenaam gemasseerd. Dit laatste wordt gedaan door een assistent van de kapper zelf die heel omslachtig met schaar en kam bijna ieder haartje apart een behandeling geeft. Daar komt veel gekijk in de spiegel bij. Geer vindt het prachtig, Voor Kees mag het wel wat sneller.

No comments: