Monday, July 9, 2007

Deel 22: etappe elf, Lhasa – Xining 0703 – 0704

We hebben in Tibet enkele cadeautjes gekocht en die moesten weer allemaal in de rugzak. Geer oefent voor muilezelinnetje. Met de wit zijde sjaal die we van het hotel meekregen als afscheid en om ons een heel goede reis toe wensen.
Deze rit hebben we op de heenreis ook gemaakt, het was toen op de hoogvlakte heel mooi zonnig weer met een strak blauwe hemel, alleen de laatste twee à drie uur regende het op de heenreis. Nu niet zo. Het eerste deel is wat bewolkt en we rijden langs de weg die we gereden hebben toen we van het Nam Tso meer afkwamen. We zien weer de mooie sneeuwbergen en van het snel stromende water op zijn weg naar de Brahmaputtra.
Boven op het plateau gekomen genieten we van de mooie uitzichten over Tibet, het is nu bewolkt maar de ver gezichten zijn weer enorm af en toe tekenen zich ook geweldige onweer cq regenbuien af.
Een enkele keer krijgen we een mooie regenboog te zien, intens van kleur en over de gehele breedte.
Het landschap heeft eerst veel bergen, dan wordt het vlakker en vlakker en lijkt het op de steppe van Mongolië. Daarna weer even bergen.
We merken enige weemoed en bedenken ons dat we deze ver gezichten met kuddes Yaks en schapen met een enkel klein dorp zonder enige hekken er tussen waarschijnlijk voor het laatst zien in deze vakantie. Straks als we wakker worden zal het veel voller met mensen etc zijn en is deze openheid er niet meer, maar is iedere vierkante centimeter in gebruik.
We reizen met een Chinees, die geen enkel woord engels spreekt, en een Tibetaan in onze coupé, De Tibetaan is prof in Beijing en gespecialiseerd in Tibetaanse legendes en sagen. Deze worden nog steeds verteld en zijn in grote lijnen over geheel Tibet hetzelfde. Ook de taal, over heel Tibet, is Tibetaans zij het dat er verschillende dialecten worden gesproken. De bovenlaag kan over het algemeen elk dialect volgen, de boeren zelf kunnen moeite hebben om vanuit hun dialect een ander dialect te volgen, mn. boeren vanuit Ü-Tsang, west Tibet kunnen moeite hebben met het dialect van Kham,oost Tibet. Hij bevestigt dat Tibet vanuit Mongoliё is bevolkt en dat het geen minderheden kent zoals vaak in andere landen.
Hij heeft de integratie met China geaccepteerd en denk dat we nu verder moeten. Woont in Beijing en valt daardoor onder de een kind policy van China (Minderheden in hun eigen omgeving – dud ook Tibetanen - hoeven zich niet aan de een kind policy te houden). Het is voor hem de eerste keer met de trein; vliegt altijd maar kon geen ticket meer krijgen. Is op weg naar een congres in Xining over de Tibetaanse legendes en sagen.
We slapen goed en als we wakker worden zijn we reeds in het dal van de Huanghe Rivier. De rivier is gezwollen, we kunnen de effecten van de regen van gisteren heel goed zien.
Het is droog als we aankomen, weer perfect op tijd.

No comments: