Monday, July 23, 2007

Deel 27: Wuhan 0713 - 0716

We hebben drie dagen in Wuhan, omdater overdag geen trein gaat naar Shanghai. Weer een miljoenenstad (8 miljoen) met de Yangtze in het midden. Een echt centrum met historische gebouwen heeft Wuhan niet. Ook omdat het hotel wat buiten het centrum ligt rijden we regelmatig grote stukken met de taxi en bus en lijkt de stad vooral te bestaan uit wegen en hoge en hogere flats waartussen oude buurten met vijf hoog huizen.
De eerste dag kopen we treintickets naar Shanghai. Eerst probeerden we het in het hotel, maar vanwege de taal lukte dat niet. We gaan weer heen en weer de brug over en dan nog een heel eind naar het zuid-station. Op de treugweg stappen we uit op de "Bund", waterkering. Daar speelde vroeger het leven zich af: gaan en komen van boten, handel met de Britten. Nu is er een paar kilometer lange boulevard, het eerste stuk in een prachtig nieuw aangelegd park. Achter de Bund is een brede drukke straat die aan het eind uitmondt in een zeer modern winkelcentrum. We wandelen de hele Bund af en op een plek waar je nog veel oude 19e eeuwse huizen ziet, lunchen we in een van de vele "ouwe sjiek" restaurants. Ook de namen doen ons herhaaldelijk denken aan de oude koloniale activiteiten zoals “At Joes Place” en "The old Irish Pub", etc.

Iets verderop vindt Geer een busstation waar busnummers aankomen die Kees op de kaart heeft opgezocht om een tochtje naar buiten de stad te maken. We raken elkaar "kwijt", vinden elkaar volgens afspraak binnen 15 minuten weer en wandelen in het mooie winkelcentrum. Helemaal aan het eind van de middag als weer wat gaat regenen vinden we de "Holiday Inn" en in het Business center werken we de weblog bij, Daarna naar een goed uitziend restaurant een stukje terug, wat eeen Japanees blijkt te zijn. Lekker gegeten, toch weer anders dan Chinees ook al blijven we hier weg van de Sushi's.

De volgende dag gaan we vol goede moed in een bus op weg naar de countryside. Halverwege bedenken we dat een zo volle bus natuurlijk niet naar het platteland, maar gewoon naar een buitenwijk gaat. Teleurstelling: een half uur taxi, een uur bus, en dat alles om een nieuwe buitenwijk te zien. Wel een leuk tochtje, maar niet wat we bedoelden. Dan blijkt dat de bus tot helemaal aan de rand van de buitenwijk gaat en als we een stukje lopen, lopen we toch in het buitengebied. Mooie meren, veel waterlelies, mooie plekjes.

We zien ook druiven-, groente- en katoenteelt. De mensen staan ook met stalletjes langs de weg om hun druiven direct te verkopen. Er hangt een gemoedelijke- vriendelijke sfeer. Men biedt de druiven aan ze zijn mooi we kopen een trosje, eten er een of twee van en nemen ze mee. We vermoeden dat wat nu nog natuur is, binnen enkele jaren volgebouwd staat. Er zijn al vierbaanswegen aangelegd, overigens direct met mooie beplanting erlangs. Dat is een andere manier van ontsluiting van nieuwe wijken dan wij gewend zijn in Nederland waar er huizen staan en dan een tijd modder en pas op het eind de wegen. We maken een mooie wandeling, lunchen in een dorpje met een miebakje waar we warm water op laten gooien, komen met een serie blaffende honden in aanraking als we een mooi doorsteekje willen maken in plaats van het laatste stuk vierbaansweg. Het weer is fantastisch, waar het tot vandaag miezerde en bewolkt was, is het nu stralend.
Dan weer terug in de bus. We stappen uit in het oude havengedeelte waar onze bus doorkwam. De rest van de middag slenteren we door de oude wijkjes daar en we eten weer in het moderne winkeldeel dat daaraan grenst.

Tot slot bezoeken we de Nachtmarkt, een must volgens de gids. Vanaf 6 uur worden hier tien tot honderd tal kramen opgebouwd in een aantal straatjes en dan is het tot laat in de avond en stamp- en stampvol. We persen ons er een eindje door, kijken naar de koopwaar toch in hoofdzaak allerlei sieraden, brillen, kleding van degelijk ondergoied tot wulps jurken etc. Hier eigenlijk geen groente fruit of etenswaar en gaan er dan gauw weer uit, na een praatje met een Tanzaniaanse medicijnenstudent die een tijdje in Wuhan gestudeerd heeft. Hij wil terug naar zijn land; wij hopen dat dat ook echt gaat gebeuren.

Onze derde dag Wuhan besteden we grotendeels in het Provinciaal Museum, nadat we onze rugzakken in het hotel in bewaring hebben gegeven tot we die avond naar de trein gaan. Ze zijn nu op z’n zwaarst: in Shanghai gaat een gedeelte per post weg.

Het museum levert twee heel bijzondere dingen op:
de Provincie hoofdstad Wuhan was al vóór onze jaartelling Jingzou. Al 700 jaar BC had de Ba-bevolking daar een hoogstaande cultuur: gereedschap, prachtige bronzen en lakwerk vazen en andere gebruiksvoorwerpen, ook mooie sieraden en hoeden maakte men reeds in die periode. Er warenntoennal dichters en schrijvers. Toen had men de zgn. "Autumn en Spring" periode. De periode daarna is van 400 BC tot 200BC en heet de "Warring States" periode. Dus ver voor de westerse beschaving ook maar begon.

In een ander gedeelte van het museum worden we verrast door wat men nog niet zo langgeleden bij toeval bij de aanleg van een deel autobaan heeft gevonden: een compleet graf van de Markies Zeng Ho Yi Tomb die in 433 BC overleden is. Men vond vijf kamers, de grafkamer, waar de markies in begraven was met drie in elkaar passende kisten en daaromheen in de vier windrichtingen kamers met allerlei gebruiksvoorwerpen, heel gaaf bewaard. Het graf is nooit geschonden geweest. Met name omdat op bamboe strippen veel is geschreven over het leven toen, is duidelijk wie het geweest is. Er zijn ook veel tekeningen. Zo ook en een heel groot klokkenspel om muziek te maken. Toen reeds de bellen mooi op klank gegoten en de stenen toonstukken, fluiten soorten en snarinstrumenten. Hier werd ook een zeven toonstelsel gebruikt waarvan men vroeger dacht dat het uit het westen was gekomen, maar door deze vondst zijn de inzichten veranderd. Een soort Tutank Amon.
Het is hier dus net als bij de farao's in Egypte: men nam alles mee in het graf, tot paarden en wagens en waarschijnlijksoldaten aan toe. De strijdwagens en paarden staan in het museum prachtig uitgestald. Er zijn geavanceerde onderdelen als assen met metalen kopstukken, de bits van de paarden etc.
Een van de mooist opgezette regionale musea die we ooit zagen: de collectie is niet heel uitgebreid, maar wel bijzonder en heel mooi tentoongesteld.

No comments: