Sunday, July 1, 2007

Deel 19: Xi’an, 0620-0621

In Xi’an zijn we maar 24 uur. Drie jaar geleden zijn we al een dag of drie hier geweest. Xi’An is maten groter dan Pingyao (5 miljoen inwoners). Het heeft een sleutelpositie in een zeer vruchtbare vlakte begrens door het löss-plateu in het noorden en de Qingling bergen in het zuiden. Vanaf 1000 BC tot 1000 AC was het de keizerlijke hoofdstad van 11 dynastieën. Daarom zijn er vele belangrijke historische plekken zoals de Terracotta Army van de Qin-keizer (ongeveer 250 BC), de graftombes van de Han (vanaf 150BC) en de Tang keizers en natuurlijk de prachtige omwalling In de stad zelf de Goose pagode, de Bell- en Drum tower en de prachtig gereastaureerde omwalling. Xi’an is de poort naar het westen van China: een grote moderne stad. Wij doen geen speciale dingen vandaag anders dan rondwandelen en genieten. De Bell- en vooral de Drumtower zijn toch heel erg mooi. Zelfs in Beijing zie je zoiets niet.

Net als de vorige keer wandelen we een paar uur door de moslimwijk. We bezoeken nu niet de Grote Moskee, maar realiseren ons na het bezoek aan de Confucius en Tao tempel in Pingyao dat deze tempel ook behalve de laatste tempel in het complex eigenlijk hetzelfde is als andere Chinese tempels; wij hebben bij een moskee een andere voorstelling. In de moslimwijk laten we het toeristische deel al gauw achter ons en we genieten van allerlei prachtige tafereeltjes: winkeltjes met allerlei etenswaar, met enorme pannen, met ijzerwaren, veel met huishoudelijke artikelen. We komen een prachtige motor met zijspan tegen en de chauffeur met zij twee maten wil net wegrijden. Kees zegt: wat een mooie, vroeger ook gehad en Geer mag even in het bakkie gaan zitten voor de foto.
Overal wordt eten gekookt en geroosterd en overal zijn kleine eethuisjes. In drums of bakken wordt houtskool gestookt. Er wordt geroosterd, maar vooral veel gestoomd. De drum wordt dan goed opgestookt, van onderen vaak met een ventilatortje aangewakkerd.

Op de drum staan een aantal plateus. De stoom trekt door alle lagen heen en zo wordt het voedsel gaar gestoomd. Het mooist zien we het bij dumplings waar zelfs tien ringen/plateaus op elkaar staan.

Een feest van herkenning, deze wandeling.

No comments: